תל אביב 2035: יותר גורדי שחקים, פחות חניה – כך תיראה עיר העתיד

תל אביב - גורדי שחקים נערך ב AI

כך תראה תל אביב בשנת 2035: תוכנית המתאר החדשה אושרה

הוועדה המחוזית הפקידה את תוכנית תא/5500 שתעצב את עתידה של תל אביב-יפו, עם תוספת של כ-50 אלף יחידות דיור, שטחי תעסוקה חדשים והתאמה למערכת המטרו

הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב, בראשות ערן ניצן, החליטה להפקיד את תוכנית המתאר החדשה של תל אביב-יפו (תא/5500), שתשמש מפת הדרך לפיתוח העיר בעשורים הקרובים. התוכנית מעדכנת את תוכנית תא/5000, ומתאימה את התכנון העירוני לשינויים הדמוגרפיים ולכניסת מערכת המטרו הצפויה.

מענה ל-600 אלף תושבים ותוספת של 50 אלף יחידות דיור

לפי התכנון, תל אביב-יפו תגיע עד שנת 2035 לכ-600,000 תושבים, ועל כן ייבנו כ-50 אלף יחידות דיור חדשות בהיקף של כ-4.9 מיליון מ"ר. שיביאו את העיר להיקף כולל של כ-270,000 יחידות דיור (כ-23.4 מיליון מ"ר סה"כ) התוכנית מדגישה דיור מכליל, כולל מעונות סטודנטים, דיור מוגן ודיור בר השגה, מתוך מטרה להבטיח פתרונות מגוונים לכלל האוכלוסייה.

הוראות בינוי

בתוך העיר, צפויה בנייה לגובה ללא הגבלה במרכזי העסקים הראשיים (מע"ר) הסמוכים לציר איילון ולתחנת רכבת סבידור. לעומת זאת, בשכונות כמו שפירא, יד אליהו והתקווה התכנון יהיה מתון יותר, כדי לשמור על צביונן הייחודי.

התאמה למערכת המטרו – התחדשות עירונית סביב תחנות התחבורה

התוכנית משקפת את השינויים שחלו במרחב עם אישור התוכניות לקווי המטרו ותוכנית המתאר למרחב תחנות המטרו (תמ"א 70), ככזו, שמה דגש על העצמת שטחי הפיתוח בסביבת מוקדי התחבורה הציבורית וקביעת הנחיות מפורטות לסביבת תחנות המטרו. התוכנית עומדת בעקרונות ודרישות תמ"א 70 וכוללת את מלוא הנחיותיה ובעיקרן: תמהיל שימושים, תקן חניה והנחיות נוספות. היקף הזכויות בתוכנית ת"א/5500 אף גדול באופן משמעותי מהמינימום הנדרש בתמ"א 70 בסמיכות לתחנות המטרו.

התוכנית כוללת הקצאה משמעותית לשטחי ציבור פתוחים ומבונים לרווחת התושבים והמבקרים, שיפור הנגישות וההליכתיות ברחבי העיר ולאתרי הטבע העירוניים.

התוכנית שמה דגש על הולך הרגל ועידוד אמצעי תחבורה מקיימים בדגש על הולכי הרגל ואמצעי תחבורה עתידיים (מטרו, תחבורה שיתופית, תחבורה חשמלית ועוד). התוכנית כוללת בין היתר הוראות לתכנון סביבת תחנות המטרו והרכבת הקלה באופן שיבטיח מעבר בטוח, נוח ומזמין בין אמצעי התחבורה השונים ונגישות אליהם במגוון אמצעי תחבורה מקיימים משלימים (הליכה ברגל, אופניים, אוטובוסים וכד'), קביעת רשת תחבורה ציבורית ופריסת מסופי אוטובוסים הנדרשים למתן רמת שירות נאותה למשתמשי התחבורה הציבורית, הרחבת אזור העדפת הולכי רגל לכלל שטח העיר ועוד.

צמיחה כלכלית: הגדלת שטחי התעסוקה ב-800 אלף מ"ר

התוכנית מאפשרת הגדלת היקף שטחי התעסוקה בכ-800 אלף מ"ר בעיר, והעצמה משמעותית באזורי תעסוקה מטרופולינים (שילוב בין מגורים, מסחר, תעסוקה וכו') והאפשרות לעירוב שימושים אינטנסיבי במוקדים שונים ברחבי העיר, סימון מוקדי פיתוח מוגבר בפריסה עירונית, קביעת מוקדי תעסוקה משמעותיים סביב תחנות המטרו העתידיות והעצמתם, עידוד ותמרוץ מוקדי תעסוקה ומסחר מקומיים קיימים ועוד.

תקני חניה מחמירים וצמצום הרכב הפרטי

בהתאם למדיניות הארצית, תקני החניה יחמירו משמעותית, במיוחד באזורי התחבורה הציבורית, מתוך כוונה לצמצם את השימוש ברכב הפרטי ולעודד מעבר לאמצעי תחבורה חכמים, כולל אוטובוסים חשמליים ותחבורה שיתופית.

החזון העירוני: איזון בין פיתוח לשימור איכות החיים

יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, ערן ניצן: "התוכנית מהווה בשורה חשובה לעתיד העיר והסביבה. אנו בטוחים כי תוכנית זו תתרום להמשך פיתוחה ושגשוגה של תל אביב כעיר מובילה בישראל ובעולם. תוכנית המתאר מבקשת לאזן בין הצורך בפיתוח וצמיחה לבין השמירה על איכות החיים של התושבים וערכי המורשת של העיר. היא שואפת ליצור מרחב עירוני מגוון, תוסס ובר-קיימא, אשר יציע הזדמנויות לכלל תושבי העיר. אנו רואים בתוכנית זו כלי מרכזי למימוש החזון שלנו לעיר תל אביב, עיר אשר תמשיך להתפתח ולשגשג גם בעתיד".

ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי הוסיף: "הפקדת תכנית המתאר החדשה לעיר תל אביב-יפו היא אבן דרך חשובה בקידום תכנית המשרטטת את עתיד התפתחות העיר בעשור הקרוב. התכנית ועדכונה היא תוצר של תהליך עבודה ארוך שקיימנו במשך כמעט שני עשורים, שמטרתו לייצר תכנון לטווח רחוק, להיערך לכך שהעיר תכפיל את תושביה בתוך דור ולדאוג לתשתיות הנדרשות לכך. התכנית מעניקה מענה לאתגרים העומדים בפני תל אביב-יפו כמרכז המטרופולין הגדול במדינה, תוך שמירה על איכויותיה האורבניות הייחודיות, כדוגמת עירוב שימושים, הרחבת המרחבים הציבוריים המזמינים מעבר גם לצפונה ולדרומה של העיר וכן וודאות ושקיפות תכנונית. עדכון התכנית והתאמתה לחזון העירוני היא עוד צעד לשיפור איכות החיים בתל אביב-יפו בהווה ובעתיד".

מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון, אדר' ארז בן אליעזר: "ההחלטה להפקיד את תוכנית המתאר הכוללנית של תל אביב היא רגע משמעותי בתהליך התכנון של העיר. תוכנית זו, אשר גובשה במאמץ משותף של צוות תכנון מיומן ומסור, מהווה מסמך מפתח לעתידה של תל אביב, הכולל רכיבים רבים ומגוונים. היא מציעה בית להתפתחות העיר, תוך התייחסות למגוון רחב של נושאים, החל מהתחדשות עירונית ופיתוח שטחים ציבוריים, ועד לשיפור מערכת התחבורה ועידוד חדשנות".

המשמעות לעתיד העיר: תל אביב כמרכז מטרופוליני משודרג

תוכנית תא/5500 מספקת מענה לצמיחת העיר ולצרכיה המשתנים, תוך התאמה למציאות תחבורתית חדשה ושילוב מתקדם של מגורים, תעסוקה, תיירות ושירותים ציבוריים. המימוש בפועל יתבצע בהדרגה, אך אם כל סעיפיה ייושמו, תל אביב-יפו של 2035 תהיה עיר חדשנית, מחוברת יותר תחבורתית, עם שטחים ציבוריים פתוחים נרחבים ופתרונות מגורים מגוונים לכלל האוכלוסייה.

בעקבות החלטת היועמ"שית: עדכון בנוגע לזכאים לסבסוד המעונות

תל אביב - גורדי שחקיםנערך ב AI
תל אביב – גורדי שחקים
נערך ב AI

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן