בפעם הראשונה, סיפור העלייה דרך סודן מקבל במה של כבוד – בתערוכה, עדויות חיות ושיח תרבותי במרכז החדש 'ת"א תרבות פייטלוביץ׳'
היום (חמישי), 22 במאי 2025, ייערך בתל אביב ערב זיכרון ראשון מסוגו ליהודי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל דרך סודן. האירוע יתקיים ב"ת״א תרבות פייטלוביץ׳", מרכז עירוני חדש של עיריית תל אביב–יפו, שנפתח בנובמבר האחרון ונועד לקדם את התרבות הישראלית-אתיופית, ומהווה חלק מרשת ת"אי תרבות עירוניים הפועלת ברחבי תל אביב–יפו, ומספקים מענה ליוצרים, אמנים וקהילות מגוונות בעיר.
האירוע נולד מתוך תפיסה חדשה של זיכרון – לא כטקס פורמלי בלבד, אלא כאירוע תרבותי-חברתי שמחבר בין עדות, יצירה ושיח. במרכזו: קריאה להחזיר למרכז ההיסטוריה הלאומית סיפור שנדחק לשוליים במשך שנים.
בשעה 17:30 תיפתח תערוכת האמנות החדשה "קול הדממה" שבה יוצגו אתיופיה עבודות שנולדו מתוך עיסוק אישי וקהילתי בזיכרונות המסע ובשתיקה הארוכה שאפיינה את סיפור העלייה דרך סודן – אמני התערוכה הם ארבעה יוצרים יוצאי אתיופיה, יצירותיהן מבטאות את סיפור המסע והאובדן בעזרת טכנולוגיות מתקדמות כמו בינה מלאכותית, אנימציה ומציאות רבודה.
בין היצירות:
- אבי יצחק שיציג זיכרונות ילדות של אח שנשכח בדרך לישראל
- אסתר וונדה שתציג מפת זיכרון חדשה מתוך תצלומים היסטוריים
- פרזר אקלילו עם עבודת שבר על האדמות שלא סומנו
- אלימלך אדגה בדיאלוג בין הדור ששרד לדור שנולד בארץ
העבודות בתערוכה נוצרו בליווי מקצועי ובשיתוף פעולה עם מוסדות מובילים בקהילה – הקתדרה ללימודי יהדות אתיופיה בקריה האקדמית אונו בראשות הרב ד"ר שלום זאודה שרון, מרכז ווסטה צגה – מרכז טיפולי מותאם תרבותי הראשון מסוגו בעולם בראשות ישיטו שמואל ות"א תרבות פייטלוביץ של עיריית תל אביב-יפו בהנהלת אליה מהרט.
בשעה 18:15 יחל מושב העדויות "המסע שלא דובר"
שלושה מבני הדור הראשון לעלייה ישמיעו לראשונה עדות חיה על מסעם לישראל. עדויות אלה אינן נוגעות רק בחוויות אישיות, אלא מבטאות זיכרון קולקטיבי של קהילה שלמה – זיכרון שנדחק לשוליים של הסיפור הלאומי, ומבקש להיכתב מחדש מתוך נקודת מבט פנימית. בהשתתפות: פרנוס טרקיי סלמסה, דויד מהרט וסיום צגהון.
בשעה 19:30 יתקיים מושב הסיכום "בין השורות – מילה ודימוי"
המושב יעסוק בדרכי התרגום של טראומה לזיכרון באמצעות יצירה – ספרות, צילום, ציור ודימוי חזותי. המושב יכלול עיון באירועים היסטוריים משמעותיים, ובהם מאורעות קפו קאן, שבהם נספו אלפים מבני הקהילה, וידון בהשפעתם על הזהות התרבותית והאמנותית העכשווית של יהודי אתיופיה בישראל. בהשתתפות: הסופרת אלמז זרו – על הספר קפו קאן והזיכרון הקולקטיבי, הסופרת אלף ברוך – על הספר לחצות לצד השני, האמן והאוצר אפרים ווסה – על יצירת התערוכה והקול שבין הצללים
האירוע כולו מבקש ליצור זיכרון חדש – כזה שמבוסס על סיפורם של בני הקהילה עצמה, באמצעות אמנות עכשווית ועדויות חיות.
הכניסה לאירוע פתוחה לציבור הרחב, בהרשמה מראש באתר עיריית תל אביב–יפו.
כתובת: ת"א תרבות פייטלוביץ', ויתקין 10, תל אביב-יפו
צעיר שעבד בהדסה עין כרם הכיר עובדת צעירה ממנו ורצח אותה כשילדה את בנו


צילום: אמא פרנוס
